- Objavljeno : 20.05.2021.
Predstavljanje novoosnovanog Središta za razvoj inovativnih tehnika procesiranja hrane Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu
Dana 14. svibnja 2021. održana je konferencija u povodu osnutka novog Središta za razvoj inovativnih tehnika procesiranja hrane Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, u sklopu projekta „Opremanje poluindustrijskog praktikuma za razvoj novih prehrambenih tehnologija“ (KK.01.1.1.02.0001). Projekt je financiran bespovratnim sredstvima u ukupnome iznosu od 8.250.550,00 kn iz Operativnoga program Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020., u nadležnosti Ministarstva znanosti i obrazovanja. Projekt je započeo 1. srpnja 2018. godine, a provedba traje do 1. prosinca 2020. godine.
Na konferenciji su predstavljeni rezultati projekta: provedena detaljna adaptacija postojećeg prostora Laboratorija za procesno-prehrambeno inženjerstvo PBF-a i nabavka potrebne procesne i analitičke opreme. Organizacijska reforma provedena je osnivanjem Središta za razvoj inovativnih tehnika procesiranja hrane, što je rezultiralo jačanjem kapaciteta za istraživanje, razvoj i inovacije te razvojem znanstvenoistraživačke, obrazovne i tehnološke infrastrukture PBF-a.
Prof. dr. sc. Zoran Herceg, voditelj projekta, naglasio je da se realizacijom ovog projekta u Hrvatskoj prvi put omogućava primjena i razvoj inovativnih tehnika obrade hrane, što će omogućiti razvoj proizvodnih kapaciteta prehrambene industrije uz razvoj iznimno vrijednih, nutritivnih, minimalno tretiranih, funkcionalnih prehrambenih proizvoda u suradnji s različitim čimbenicima tržišta hrane, od primarnih proizvođača, preko industrije sve do trgovačkih društava. Razvojem novih tehnika i tehnologija prehrambene industrije cilj je razviti tehnologiju koja će minimalno utjecati na kvalitetu samog proizvoda, a značajno će smanjiti emisiju ugljičnog dioksida, potrošnju energije, produkciju otpada, potrošnju vode i slično.
Novoosnovano Središte podignut će obrazovanje studenata PBF-a na višu razinu budući da su studenti sada u mogućnosti na praktičnoj nastavi učiti o novim procesnim rješenjima u prehrambenoj industriji koja predstavljaju njezinu budućnost.
Možda vas zanima i...
- Savjetovanje o Prijedlogu nacrta Strategije pametne specijalizacije do 2029. (S3)
- (završeno: 21. prosinca 2022.) o Prijedlogu nacrta Strategije pametne specijalizacije do 2029. (S3)
- Potpisano 26 novih ugovora u sklopu poziva „Priprema IRI infrastrukturnih projekata“
- Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020.
- Završen projekt „Atrij znanja“ Veleučilišta u Karlovcu
- Pogledajte sve