Ravnatelj dr. sc. Hrvoje Meštrić sudjelovao na Odboru za europski istraživački prostor i inovacije (ERAC) u Bruxellesu

  • Slika
  • Slika
Ravnatelj Uprave za znanost i tehnologiju dr. sc. Hrvoje Meštrić sudjelovao je na sastanku Odbora za europski istraživački prostor (ERAC) koji je održan u Bruxellesu, Belgija, 26. lipnja 2024

Tijekom sastanka održane su četiri rasprave. Prva tema rasprave bila je mišljenje ERAC-a o idućem  programu politike europskog istraživačkog prostora (EIP) 2025. - 2027. tijekom koje je naglašena važnost boljeg razumijevanja EIP-a te uravnoteženog pristupa i racionalizacije liste aktivnosti EIP-a. Nakon rasprave, mišljenje je i službeno usvojeno.

Druga rasprava održana je na temu istraživanja i inovacija za konkurentnost Europe. Tom prilikom ravnatelj Meštrić je istaknuo povećanje nacionalnih ulaganja u istraživanje te je dao nekoliko primjera jačanja suradnje s privatnim sektorom na nacionalnoj razini.

Treća tema rasprave bilo je mišljenje ERAC-a o sljedećem okvirnom programu za istraživanje i inovacije (FP10) u sklopu koje je istaknuto da će Republika Hrvatska provesti javne konzultacije i pripremiti nacionalno stajalište o idućem okvirnom programu. Dodatno, podržane su strateške smjernice politike u dokumentu, osobito potreba za učinkovitijim sinergijama među stupovima, uključivanjem istraživačkih infrastruktura u tematske klastere i ranim uključivanjem država članica. Istaknuta je i potreba osnaživanja država članica koje još uvijek zaostaju. Nakon rasprave, mišljenje je i službeno usvojeno.

Završna rasprava održana je na temu istraživačkih infrastruktura kao strateških investicija. Tijekom rasprave je istaknuta važnost istraživačkih infrastruktura kao osnove istraživanja i inovacija kao i financiranja transnacionalnog pristupa.

Pisane vijesti | Priopćenja | Znanost i tehnologija