Ravnatelj Hrvoje Meštrić sudjelovao na neformalnom sastanku ministara nadležnih za konkurentnost (istraživanje) u Santanderu 27. - 28. srpnja 2023.

  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ravnatelj Uprave za znanost i tehnologiju dr. sc. Hrvoje Meštrić sudjelovao je na neformalnom sastanku ministara nadležnih za konkurentnost (istraživanje) koji je održan od 27. do 28. srpnja u Santanderu, Španjolska, prvome sastanku ministara znanosti organiziranom tijekom španjolskog predsjedanja Vijećem EU-a.

Krovna tema sastanka bila je „Zajedničko napredovanje od znanja i inovacija prema pravednijem i održivom društvu“.

Tijekom sastanka održane su dvije rasprave. Tema prve rasprave bila je Jačanje zajedničkoga europskog okvira za znanstvenu, tehnologijsku i inovacijsku diplomaciju na kojoj je ravnatelj Meštrić podržao jačanje suradnje između znanosti i diplomacije kako bi se ojačala globalna uloga Europske unije. Istodobno je naglasio kako su veliki projekti kao što je IFMIF-DONES i regionalne inicijative kao što je PRIMA moćni alati za jačanje znanstvene diplomacije.

Održan je i radni ručak na kojemu je prezentiran IFMIF-DONES, globalni fuzijski projekt s europskim vodstvom. Tom prilikom ravnatelj Meštrić dodatno je istaknuo važnost ovog projekta.

Druga rasprava održana je na temu Strateškog planiranja Obzora Europa 2025. - 2027. u sklopu koje su istaknute glavne lekcije koje su naučene u prethodnom razdoblju te prilike za poboljšanje. Hrvatska i većina drugih zemalja naglasile su važnost jačanja sinergija programa Obzor Europa s drugim programima, kao i potrebe smanjivanja postojećega inovacijskog jaza između država članica.

Pisane vijesti | Priopćenja | Znanost i tehnologija