Nagrada „Luka Ritz"

Luka je imao 18 godina, završavao je grafičku školu. Svirao je u rock bandu. Poput ostalih svojih vršnjaka i poput svih vas koji čitate ove redove, imao je snove i nade. Želio je biti novinar. Vjerovao je da je vrijeme na njegovoj strani. Luka Ritz imao je 18 godina kada su mu život uzeli huligani koji su ga na smrt pretukli.
 
U spomen na njega i na sve ostale djevojke i mladiće žrtve nasilja, krajem rujna 2008. godine tadašnji ministar obrazovanja donio je odluku o utemeljenju Godišnje nagrade „Luka Ritz“ te je objavljen prvi javni poziv svim školama i učeničkim domovima u Republici Hrvatskoj za podnošenje prijedloga za dodjelu Godišnje nagrade „Luka Ritz“ za promicanje tolerancije i škole bez nasilja. Od tada svake godine sve osnovnoškolske i srednjoškolske odgojno-obrazovne ustanove u Republici Hrvatskoj mogu predložiti učenice i učenike koji promiču toleranciju te humano i nenasilno ponašanje.
 
Nagrada se, u pravilu, dodjeljuje 12. lipnja -  na dan Lukine smrti, a sastoji se od skulpture, posebnog priznanja u obliku povelje i jednogodišnje stipendije za jednu učenicu/učenika osnovne škole i jednu učenicu/učenika srednje škole. Postoji mogućnost da se dodijeli i posebno priznanje jednoj učenici/učeniku osnovne škole i jednoj učenici/učeniku srednje škole.
 
Svrha dodjeljivanja nagrade je:
 
  • potaknuti mlade da se aktivno uključe u borbu protiv nasilja
  • senzibiliziranje javnosti, posebice mlađe populacije te njihovih roditelja i nastavnika, za prevenciju nasilja
  • promovirati pozitivne uzore i modele ponašanja.

6. veljače 2024.
 
Ministarstvo znanosti i obrazovanja i ove školske godine objavilo je Javni poziv za dodjelu Nagrade „Luka Ritz“ za promicanje tolerancije i škole bez nasilja za školsku godinu 2023./2024. za postignuća učenika u promicanju tolerancije, humanog i nenasilnog ponašanja te pozitivnog odnosa među učenicima i odraslim osobama. 
 
Molimo osnovne i srednje škole te učeničke domove da se jave i predlože učenike koji su pozitivni uzori i zrače svojom zrelošću, dobrotom, otvorenim umom i srcem te na taj način pozitivno utječu na mnoge učenice i učenike, njihovo moralno djelovanje, prihvaćanje i empatiju, prijateljstvo, međusobno poštovanje, razumijevanje i nenasilno ponašanje.
 
Želja nam je da se mladi aktivnije uključe u ovu problematiku, da svu svoju kreativnost i energiju koju imaju unesu u izgradnju boljeg, pravednijeg i humanijeg društva - društva temeljenog na solidarnosti, međusobnom razumijevanju, prihvaćanju i povjerenju.
 
Želja nam je da Nagrada „Luka Ritz“ bude ZNAK prepoznavanja onih koji se bore za vrijednosti mira, tolerancije, nenasilja i svega onoga za što se zalažemo promišljajući budućnost našeg društva.
 
Svi imaju pravo disati - napisao je Luka, a naš je zadatak da tu misao i ostvarimo u Hrvatskoj.