Ministrica Divjak u Bruxellesu s povjerenikom EK za obrazovanje Navracsicsom

Ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak sudjelovat će u četvrtak, 25. siječnja 2018., u Bruxellesu na Prvom europskom sastanku na vrhu o obrazovanju. Na marginama ovog sastanka ministrica će se susresti s gosp. Tiborom Navracsicsom, povjerenikom Europske komisije za obrazovanje, kulturu, mlade i sport. Razgovarat će o mrežama europskih sveučilišta, planovima Komisije za novi Erasmus program te pripremama Hrvatske za predsjedanje EU-om koje se poklapa s novim programskim razdobljem. U sklopu sesije pod nazivom „Pogled u budućnost: koje vještine za desetljeća koja dolaze?“ ministrica Divjak pozvana je da sudjeluje kao panelistica na temu „Skriveni šarm STEM područja znanosti: kako ih učiniti privlačnijima?“.

Fokus sastanka bit će inicijativa o uspostavljanju „Europskoga obrazovnog prostora“, uključivo obrazovanje, temeljne vještine, kao i vještine koje će biti važne u nadolazećim desetljećima. Ciljevi „Europskoga obrazovnog prostora“ do 2025. su: svima omogućiti mobilnost u svrhu učenja, ukloniti prepreke u priznavanju kvalifikacija na svim razinama obrazovanja, unaprjeđivati nastavne programe, pojačati učenje stranih jezika, uspostaviti mrežu europskih sveučilišta, poticati inovacije u obrazovanju te osigurati veću potporu učiteljima i nastavnicima.

Tema sastanka je „Postavljanje temelja za Europski obrazovni prostor za inovativno i uključivo obrazovanje koje se temelji na vrijednostima“. Tijekom sastanka bit će održano više od dvadeset i pet paralelnih sesija s panelistima iz redova dužnosnika i stručnjaka vezanima uz: kvalitetu obrazovanja, priznavanje kvalifikacija, ulaganja u obrazovanje, važnost poučavanja temeljnih vještina, učenike s posebnim potrebama, širenje pristupa visokom obrazovanju, vještine koje će trebati učenici i studenti na tržištu rada u budućnosti, s posebnim naglaskom na digitalnim vještinama i poduzetništvu.

Događaj će povezati sektor obrazovanja i zainteresiranu javnost: ministre, predstavnike poslovnoga sektora, predstavnike socijalnih partnera, učitelje i nastavnike te predstavnike civilnog društva radi postizanja konsenzusa o tome kako reformirati i modernizirati obrazovne sustave s ciljem poticanja razvoja pravednijega europskog društva.

Preuzeto s Hine.
 

Vijesti iz medija | Priopćenja | Predsjedanje vijećem EU-a