Radionica „Svemir za Europski zeleni plan i digitalnu ekonomiju“

Radionica „Svemir za Europski zeleni plan i digitalnu ekonomiju“ treba biti mjesto na kojemu će sudionici slobodno izreći stručna mišljenja o pitanjima relevantnim za radionicu i izravno se upoznati s kolegama, poručio je u četvrtak na početku radionice predstavnik Europske svemirske agencije (ESA) Gordon Campbell.

Dvodnevna radionica „Svemir za Europski zeleni plan i digitalnu ekonomiju“ („Space powering the Green Deal and the Digital Economy“) počela je u četvrtak na Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER) u suorganizaciji toga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, ESA-e (European Space Agency) i Ministarstva znanosti i obrazovanja, a pod pokroviteljstvom hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije.  

Snažan IT-sektor u Hrvatskoj - poticaj da podaci 'postanu' proizvodi

Ministrica znanosti Blaženka Divjak istaknula je u pozdravnim riječima da je ideja okupljanja na radionici ispitati mogućnosti kako se svemirske tehnologije mogu koristiti primjerice u promatranju Zemlje iz svemira pri čemu se prikuplja obilje podataka u borbi protiv klimatskih promjena, ali i za razvoj različitih industrijskih grana.

Ti su podaci jako važni i Hrvatskoj, posebice za poljoprivredu, turizam i šumarstvo, rekla je Divjak dodavši da u Hrvatskoj postoji jaki IT-sektor pa je ideja da se ti podaci 'pretvore' u proizvode koje će koristiti hrvatski poljoprivrednici, moreplovci, projektanti gradova te u telekomunikacijama.

Hrvatska još nije punopravna članica ESA-e, a prvi sporazum o pridruživanju potpisala je 2018., podsjetila je ministrica Divjak.

Dekan FER-a Gordan Gledec izrazio je zadovoljstvo što je taj fakultet domaćin radionice. Profesor Stjepan Bogdan, koji je na FER-u odradio najveći dio organizacijskoga posla, istaknuo je kako se radionicom želi „napravi korak kako bismo 'ubrzali' tih pet godina i pokušali kao najmlađa članica Unije uvjeriti ESA-u da smo ozbiljni i da možemo raditi ozbiljne poslove i prije roka od pet godina“.

Kako je rekao Bogdan, drugi razlog da se konferencija održi u Hrvatskoj je što u našoj zemlji ima niz dobrih kompanija i znanstvenih grupa, koje još nisu imale priliku „raditi u svemiru“, odnosno da pokažemo ESA-i što mi zaista možemo raditi.

Budući da je ESA predložila sve govornike za konferenciju, treći razlog za radionicu je, istaknuo je Bogdan, da mi u Hrvatskoj zapravo „vidimo“ što nudi ta agencija i da se na taj način povežemo i uključimo u cijelu priču jer svemir postaje sve važniji. S tim u vezi, spomenuo je i klimatske promjene kojih smo svi na neki način svjesni pa je tako, podsjetio je, netom završena veljača bila najtoplija otkako se mjeri temperatura.

Sustav za opažanje EO važan za Europski zeleni plan

Svemir općenito, a posebno podaci sustava za opažanje Zemlje (Earth Observation - EO), mogu znatno pridonijeti svim prioritetnim ciljevima Europskoga zelenog plana, ocijenio je direktor EO programa Josef Aschbacher.

Istaknuo je kako su za ostvarivanje tih ciljeva važne i aktivnosti koje su nedavno odobrili ministri ESA-e te budući svemirski program EU-a, a posebno njegova komponenta Copernicus.

Voditelj jednoga odjela EO-a Mauro Faccini nije mogao zbog situacije izazvane koronavirusom doputovati u Zagreb, ali je u video prilogu rekao da su satelitske tehnologije, posebno promatranje Zemlje, prijeko potrebne za mjerenje napretka prema ciljevima koje je postavila UN-ova Agenda 2030., kao i za održivi razvoj i zeleni sporazum koji je predložila Europska komisija.

Radionica će, vjeruje, biti prilika za suočavanje s potrebama i rješenjima te razmjenu ideja među sudionicima - tvorcima politika, znanstvenicima, pružateljima usluga te stručnjacima za aplikacije koje koriste podatke EO-a.

Organizatori su sigurni da će na radionici biti puno govora i o mogućnostima bolje suradnje hrvatskih znanstvenika s europskim kolegama, ali i o prilikama za hrvatsku industriju i to ne samo u korištenju podataka, nego i u natječajima koje ESA raspisuje vezano uz velike inovativne projekte koji su na raspolaganju i koji onda mogu koristiti za podizanje konkurentnosti.         

Gordon Campbell smatra kako bi radionica trebala omogućiti da svaki sudionik, nakon njezina završetka, ima jasnu ideju o tome što je sljedeći korak koji treba učiniti kako bi pridonio ostvarenju postavljenih ciljeva.

Preuzeto s Hine.
 

Vijesti iz medija | Priopćenja | Predsjedanje vijećem EU-a