Videokonferencije ministara nadležnih za istraživanje i ministara nadležnih za pitanja svemira

Videokonferencija ministara nadležnih za istraživanje (10:00h) te videokonferencija ministara nadležnih za pitanje svemira (14:30h)

U petak, 29. svibnja 2020. ministrica znanosti i obrazovanja, prof. dr. sc. Blaženka Divjak predsjedat će dvjema videokonferencijama. Prva, u području istraživanja, pružit će priliku za nastavak rasprave vezane uz ulogu istraživanja i inovacija u pronalasku odgovora na krizu uzrokovanu pandemijom COVID-19. Nastavno na navedeno, ministri znanosti imat će priliku razmijeniti mišljenja o naučenim lekcijama vezanim uz upravljanje krizom iz perspektive istraživanja i inovacija, ali i raspraviti poveznicu između ulaganja u znanost i poticanja razvoja budućih poslova kao i o korištenju stečenog iskustva prilikom transformacije europskog istraživačkog prostora

Uzimajući u obzir ulogu znanosti u odnosu na nastalu krizu, a poglavito u kontekstu cjepiva, dijagnostike i tretmana te očekivani Plan oporavka od strane Europske komisije kao i napore koje države članice ulažu u suzbijanje nastale krize, videokonferencija će biti prilika za zajedničko adresiranje daljnjih koraka kao i nastavak međusobnog dijaloga.

Druga, u području svemira, tematizirat će evaluaciju svemirskih programa u odnosu na mjerenje stvarnog društvenog utjecaja. Unatoč tome što se čitav svijet suočava s krizom uzrokovanom pandemijom COVID-19, prijelaz na održivo i klimatsko neutralno gospodarstvo ostaje prioritet. S obzirom na to da svemirski sektor nudi prilike za gospodarski rast, a njegove aktivnosti utječu na društvo, prirodu i ekonomiju, ministri nadležni za područje svemira imat će priliku razmijeniti mišljenja o navedenom. 

Nastavno na navedeno, videokonferencija će staviti fokus na ulogu svemirskog sektora u kontekstu krize uzrokovane COVID-19, a ministri nadležni za područje svemira imat će prilike razmijeniti mišljenja o korištenju javnih svemirskih podataka i usluga za poticanje zelenog oporavka nakon krize uzrokovane COVID-19 kao i o načinima na koji svemirski sustavi i infrastruktura mogu doprinijeti održivom razvoju.

Najave | Projekti | Predsjedanje vijećem EU-a