Ministri znanosti EU-a: povećana i koordinirana ulaganja u znanost ključ su kvalitetnijeg i bržeg oporavka

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Hrvatsko predsjedništvo Vijećem Europske unije danas je održalo neformalnu videokonferenciju ministara znanosti država članica EU-a s ciljem rasprave o doprinosu istraživanja i inovacija gospodarskom oporavku i jačanju otpornosti društva nakon krize uzrokovane pandemijom COVID-19. 

Videokonferencijom je iz Zagreba predsjedala ministrica znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske prof. dr. sc. Blaženka Divjak, uz sudjelovanje izvršne potpredsjednice Europske komisije Margrethe Vestager te povjerenice za inovacije, istraživanja, kulturu, obrazovanje i mlade, Mariye Gabriel. Na inicijativu Predsjedništva, na videokonferenciji su sudjelovala i dva poznata znastvenika kao gostujući govornici, g. Peter Piot, savjetnik predsjednice Europske komisije i g. Igor Rudan, profesor Sveučilišta u Edinburghu. 

Ministri znanosti istaknuli su važnost ulaganja u istraživanje i inovacije, kao i nužnost zajedničkog djelovanja prilikom pronalaska odgovora na globalnu pandemiju. Složili su se kako će bez koordiniranog djelovanja svih dionika u području istraživanja i inovacija biti teško nadvladati trenutnu krizu.

Ministri su razmijenili mišljenja o naučenim lekcijama kroz uptavljanja ovom krizom iz perspektive istraživanja i razvoja, raspravljali o vezi između ulaganja u istraživanje i inovacije i poticanja kreiranja budućih poslova te ispitali načine poboljšanja upravljanja Europskim istraživačkim područjem.

Velik broj ministara istaknuo je važnost razmjene informacija i istraživačkih podataka. Istaknuli su ulogu umjetne inteligencije u budućem kreiranju poslova.

Nadalje, ministri su istaknuli značaj budućeg okvirnog programa za istraživanje i inovacije - Obzora Europa. U tom kontekstu ministri su podsjetili na potrebu da se osigura komplementarnost i sinergija s drugim programima Unije, te privlačenje dodatnih  ulaganja u istraživanje na regionalnom, nacionalnom i europskom nivou.

Mnogi ministari istaknuli su činjenicu da istraživanje i inovacije imaju ključnu ulogu u planu oporavka od krize, doprinose ciljevima Europskog zelenog plana, jačaju suradnju s malim i srednjim poduzećima te promiču i proširuju međunarodnu suradnje. 

U odnosu na navedeno, povjerenica Europske komisije za inovacije, istraživanja, kulturu, obrazovanje i mlade, Mariya Gabriel izjavila je sljedeće: “Naše trajno opredjeljenje za modernizaciju gospodarstava, koje ih čini zelenijim, digitalnijim i otpornijim, osigurat će da izađemo jači iz ove krize. Istraživanje i inovacije su od vitalnog značaja za osiguravanje održivog oporavka.”

"Znanost je ključna za pronalazak odgovora na nastalu krizu, kako za cjelokupno gospodarstvo tako i za jačanje kulturnog, zdravstvenog, društvenog i ekonomskog prosperiteta cijeloga društva. Zajedničko djelovanje, dijeljenje podataka, uključenje građana, ulaganje u znanost kao i stavljanje fokusa na poslove budućnosti, samo su neki od temeljnih načela prilikom adresiranja trenutne krize, a s ciljem zaštite građana i osiguravanja održive i uravnotežene kvalitete života“ - zaključila je ministrica Blaženka Divjak. 


Poveznice
Keynote speakers CV (English, pdf / 0,16MB) 
Summary-ministers of research (English, pdf / 0,06MB) 
 

Tag
Competitiveness - Research 


Vijesti iz medija | Priopćenja | Predsjedanje vijećem EU-a