Divjak s ministrima EU-a o novim prilikama i radnim mjestima u sklopu svemirskoga programa

Ministrica znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske prof. dr. sc. Blaženka Divjak sudjelovat će u petak, 1. prosinca, u Bruxellesu na sastanku Vijeća Europske unije za konkurentnost, na dijelu koji je posvećen aktualnim pitanjima iz područja svemira i istraživanja. Ministrica Divjak sudjelovat će u razgovorima na temu programa Copernicus, najvećega programa EU-a za promatranje i praćenje Zemlje u kojem je aktivna i RH, a sudjelovat će i na raspravi o budućnosti svemirskih programa Europske unije.

Naime, u nadolazećim desetljećima ključni izazov za EU bit će iskorištavanje gospodarskih mogućnosti koje se postupno javljaju u sektoru svemira kao posebnome industrijskom sektoru koji je čimbenik rasta i stvaranja novih radnih mjesta.

Ministrica Divjak snažno će se založiti za nastavak glavnih svemirskih programa EU-a, ali i istaknuti važnost ciljanih aktivnosti usmjerenih prema jačanju kapaciteta u slabije razvijenim državama-članicama EU-a.

Vijeće za konkurentnost će se, u dijelu koji se odnosi na istraživanja, posvetiti okvirnom programu za istraživanje i razvoj Obzor 2020., odnosno njegovoj privremenoj evaluaciji ususret novome okvirnom programu.

Republika Hrvatska očekuje da novi okvirni program bude i dalje usmjeren na suradnju i izvrsnost te da bude otvoren i promiče jednakost prilika.

Ministrica Divjak održat će na kraju sastanka Vijeća sastanak sa svojim kolegama iz Rumunjske i Finske. Te dvije zemlje zajedno s Hrvatskom čine tzv. „predsjedničku trojku“, odnosno tri su zemlje koje će predsjedavati Europskom unijom jedna za drugom i koje zajedno rade program predsjedanja.

Rumunjska i Finska predsjedavat će 2019. godine, a Hrvatska u prvoj polovici 2020. Riječ je o drugom susretu trija u samo mjesec dana. Tijekom nedavnog susreta ministrica Finske i Hrvatske istaknuta je važna uloga Finske u procesu kurikularne reforme.

Najave | Priopćenja | Predsjedanje vijećem EU-a