Divjak u Londonu predstavlja kurikularnu reformu; u Bruxellesu prioritete hrvatskog predsjedanja Vijećem EU

Ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak u ponedjeljak, 20. siječnja 2020., boravi u Londonu gdje će sudjelovati na Svjetskom forumu o obrazovanju („Education World Forum“).

Tema ovogodišnjeg Foruma je: Jedna generacija - Što je potrebno za transformaciju obrazovanja? Ministrica Divjak održat će izlaganje pred svjetskim stručnjacima u području obrazovanja o ciljevima kurikularne reforme u Hrvatskoj, rezultatima eksperimentalne provedbe i tijeku provedbe reforme obrazovanja.

Tijekom boravka u Bruxellesu u utorak, 21. siječnja i srijedu, 22. siječnja, ministrica Divjak predstavit će u Europskom parlamentu članovima Odbora za kulturu i obrazovanje (CULT) te Odbora za industriju, istraživanje i energetiku (ITRE) prioritete hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije u području obrazovanja, istraživanja i svemira. Budući da Europski parlament dijeli s Vijećem ovlast usvajanja i izmjenjivanja zakonodavnih prijedloga, tijekom svojega predsjedanja Republika Hrvatska će koordinirati pregovore država članica s Europskim parlamentom.

Dodatno, 21. siječnja Divjak će prisustvovati na 12. Europskoj konferenciji o svemiru („12th European Space Conference“) gdje će kao plenarna govornica istaknuti hrvatsku poziciju i ciljeve predsjedanja Vijećem Europske unije u području razvoja svemirskog sektora Europske unije, ali i Europe općenito. Poseban naglasak bit će na nužnosti komplementarne specijalizacije svih država članica u području razvoja svemirskih tehnologija te na važnosti svemirskog sektora u rješavanju gorućih problema današnjice, poput klimatskih promjena. Bit će naglašena i uloga sektora u poticanju istraživanja i inovacija te motivaciji i inspiraciji mladih pri odabiru budućih zanimanja. Na konferenciji će sudjelovati i državni tajnik dr. sc. Tome Antičić koji će zajedno s generalnim direktorom Europske svemirske agencije (ESA) Janom Wörnerom sudjelovati na panelu Radeći zajedno kako bismo sačuvali naš planet: Jačanje međunarodne suradnje na klimatskim i ekološkim izazovima.


 

Najave | Priopćenja | Nacionalni kurikulum