Neformalni sastanak ministara za konkurentnost (istraživanje)

  • Slika \slike\IzMedija\2020-Iz-medija\2-2020\Foto-Pixsell-4-2-2020-6.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Aktualna Vlada RH značajno je povećala izdvajanja za znanost i obrazovanje, ali „nedostaje veće ulaganje iz industrije i privatnog sektora“, rekla je ministrica Divjak nakon neformalnog sastanka ministara zemalja članica EU-a zaduženih za istraživanje.

Ministrica naglašava kako treba postojati „balansirano“ izdvajanje javnog i privatnog sektora za znanost i obrazovanje. „A taj je sa sustavom znanosti i obrazovanja slabo povezan“, dodala je.

Divjak je na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji za medije s povjerenicom Europske komisije za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariyom Gabriel istaknula i da Hrvatska mora bolje iskoristiti mobilnost znanstvenika.

„Važno je da imamo ravnotežu. Ili da se oni koji odu vrate ili da povučemo nekog drugog jednako talentiranog iz Europske unije“, rekla je ministrica znanosti i obrazovanja.

Što je „old men's club“?

Divjak je u utorak ujutro prije sastanka ministara poručila da će se boriti protiv „kluba starih muškaraca (old men's club), čije je ideje vrijeme pregazilo“, a na konferenciji za medije ga je ponovno apostrofirala kao kočničara razvoja hrvatske znanosti i obrazovanja.

„Partnerstva koja su uvriježena, partneri koji već desetljećima rade zajedno imaju utjecaj na formiranje novih fondova, novih natječaja, na formiranje kriterija i nakon toga na dobivanje projekata. To je nešto o čemu treba otvoreno razgovarati“, objasnila je Divjak na pitanje novinara i istaknula da treba više raditi na transparentnosti. 

„Imamo premalo mogućnosti za mlade ljude. Pogledajte strukturu na našim sveučilištima i dobit ćete odgovor na to pitanje“, rekla je ministrica.

Divjak je upozorila da mladi znanstvenici koji odlaze iz Hrvatske rijetko govore o niskoj plaći kao uzroku odlaska i kažu da su im za ostanak potrebni bolji uvjeti za istraživački rad i napredovanje, „posebno ondje gdje su globalno konkurentni“.

„Talenti su sigurno ravnomjerno raspoređeni u Europskoj uniji, prilike nisu“, naglasila je ministrica Divjak.

Kako bi se Hrvatska borila protiv tih „ustaljenih praksi“ koje sprječavaju napredak najboljih, potrebna je „jača suradnja sveučilišta i instituta“, rekla je Divjak.

„Hrvatskoj trebaju svi koji su talentirani i mogu joj pridonijeti na pošten i transparentan način“, istaknula je.

Gabriel - „Države članice moraju biti što atraktivnije istraživačima“

Povjerenica Gabriel istaknula je da će Europski istraživački prostor imati važnu ulogu u ekološkoj tranziciji te da će hrvatsko predsjedanje, čiji je program u pogledu znanosti i istraživanja pohvalila, imati važnu ulogu u revitalizaciji Europskoga istraživačkog prostora.

„Jedan od kamena temeljaca Europskoga istraživačkog prostora bila je slobodna cirkulacija istraživača“, rekla je Gabriel.

Povjerenica je istaknula da su mnogobrojne zemlje EU-a izgubile znatan broj znanstvenika, zbog čega je važno da im države članice ponude „atraktivne uvjete“.

„Što je bolji nacionalni sustav, manja je šansa za odljev mozgova“, istaknula je Gabriel i u tom kontekstu spomenula nužnost „adekvatnog“ javnog financiranja znanosti i visokog obrazovanja.

Preuzeto s Hine.

  • Više o događaju na sljedećoj poveznici:
https://newsroom.consilium.europa.eu/events/20200204-informal-meeting-of-competitiveness-ministers-february-2020


Vijesti iz medija | Priopćenja | Predsjedanje vijećem EU-a