Kina

STIPENDIJE

Vlada Narodne Republike Kine svake godine dodjeljuje državljanima Republike Hrvatske 8 stipendija za preddiplomski, diplomski i poslijediplomski studij ili stručno usavršavanje.

Budući da se većina studijskih programa provodi na kineskom jeziku, stipendistima koji ne vladaju kineskim jezikom osigurava se učenje kineskog jezika u NR Kini u trajanju od jedne akademske godine prije početka provedbe studijskog programa.

Natječajni postupak provodi Agencija za mobilnost i programe Europske unije u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja.
ZNANSTVENA SURADNJA:

Od 1998. godine do danas održano je devet zasjedanja hrvatsko-kineskog Povjerenstva za znanstvenu i tehnološku suradnju te je do sada ukupno odobreno 165 zajedničkih znanstveno-istraživačkih projekata.

Na zadnji Natječaj za sufinanciranje hrvatsko-kineskih znanstveno-istraživačkih projekata za razdoblje 2019. - 2021. godine, koji je bio otvoren svim znanstvenim institutima i visokim učilištima Republike Hrvatske i NR Kine te obuhvaćao sva znanstvena područja, u Hrvatskoj i Kini zaprimljeno je 55 projektnih prijedloga.

Hrvatsko-kinesko Povjerenstvo za znanstvenu i tehnološku suradnju održalo je 28. listopada 2019. godine u Zagrebu svoje 9. zasjedanje te je u skladu s prioritetima i odredbama obiju stranaka odabralo za sufinanciranje novih 35 projekata za razdoblje 2019. - 2021. godine.

Sljedeći natječaj za sufinanciranje hrvatsko-kineskih znanstveno-istraživačkih projekata za razdoblje 2022. - 2024. bit će objavljen u prvoj polovici 2021. godine.

Bilateralna obrazovna i znanstvena suradnja s Narodnom Republikom Kinom ostvaruje se na temelju sljedećih međunarodnopravnih akata: