Njemačka

Suradnja Republike Hrvatske i Savezne Republike Njemačke ostvaruje se na više razina:
 
  • na razini Stalne hrvatsko-bavarske komisije pri Bavarskom državnom ministarstvu znanosti, istraživanja i umjetnosti, Bavarskom visokoškolskom centru za srednju, istočnu i jugoistočnu Europu (BAYHOST) i Bavarskom državnom ministarstvu obrazovanja
  • na razini Mješovite komisije između Hrvatske i Baden-Württemberga
  • na saveznoj razini, u području projektne suradnje preko Njemačke službe za akademsku razmjenu (DAAD)
  • The Alexander von Humboldt Foundation

STIPENDIJE

Informacije o stipendijama za hrvatske državljane u Njemačkoj nalaze se na internet stranicama Veleposlanstva Savezne Republike Njemačke u Zagrebu.

Bilateralne stipendije BAYHOST

Bavarsko državno ministarstvo znanosti, istraživanja i umjetnosti putem Bavarskog visokoškolskog centra za srednju, istočnu i jugoistočnu Europu (BAYHOST - Bayerisches Hochschulzentrum für Mittel-, Ost- und Südosteuropa) nudi kandidatima iz Hrvatske godišnje stipendije za poslijediplomsko i doktorsko usavršavanje u Bavarskoj.

ZNANSTVENA SURADNJA

Projektna bilateralna suradnja može se ostvariti prijavom na natječaje iz Programa zajedničkog poticanja razmjene sudionika na zajedničkim hrvatsko-njemačkim projektima preko DAAD-a, pri čemu prednost imaju mladi voditelji i sudionici na projektima. Natječaj je otvoren svake godine u proljetnim mjesecima.

Bilateralna obrazovna i znanstvena suradnja sa Saveznom Republikom Njemačkom ostvaruje se na temelju sljedećih međunarodnopravnih akata: