Rusija

Bilateralna obrazovna i znanstvena suradnja s Ruskom Federacijom ostvaruje se na temelju sljedećih međunarodnopravnih akata:

  1. Sporazum o znanstveno-tehničkoj suradnji, potpisan u Beogradu 19. prosinca 1955. godine, objavljen u dodatku Sl. l. SFRJ broj 12/56., preuzet na temelju sukcesije od 8. listopada 1991. godine (NN, broj 4/98)
  2. Sporazum o kulturnoj, znanstvenoj i prosvjetnoj suradnji između SFRJ i SSSR, potpisan Beogradu 24. svibnja 1974. godine, objavljen u dodatku Sl. l. SFRJ broj 9/76, preuzet na temelju sukcesije od 8. listopada 1991. godine (NN, broj 4/98)
  3. Sporazum između SIV Skupštine SFRJ i Vlade SSSR o uzajamnom priznavanju dokumenata o obrazovanju i naučnim stupnjevima, potpisan u Beogradu 15. ožujka 1988. godine, objavljen u dodatku Sl. l. SFRJ broj 10/89, preuzeti i važeći od 8. listopada 1991 godine na temelju notifikacije o sukcesiji Ugovora (objavljeno u NN Međunarodni ugovori, broj 4/98)
  4. Sporazum između Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske i Ministarstva obrazovanja i znanosti Ruske Federacije o suradnji u području obrazovanja i znanosti

U Moskvi je od 4. do 5. listopada 2019. godine, sukladno zaključcima prvog sastanka Hrvatsko-ruske radne skupine za znanstvenu i tehničku suradnju, održan Znanstveni seminar hrvatskih i ruskih znanstvenika na Nacionalnom sveučilištu za znanost i tehnologiju „MISIS“. Konferenciju su organizirali Ministarstvo znanosti i visokog obrazovanja Ruske Federacije i Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.

Program konferencije uključivao je plenarnu sjednicu te 5 tematskih dijelova:
 
  • Biomedicina i biotehnologija
  • Energija
  • Alternativni izvori energije
  • Informacijske i komunikacijske tehnologije
  • predstavljanje postera.

Broj sudionika registriranih na web stranici Konferencije bio je 267. Sudjelovalo je 156 ljudi, uključujući sudionike iz 20 regija Rusije, 30 stranih znanstvenika, 71 mladi znanstvenik, uključujući 17 doktora znanosti.
Na plenarnom zasjedanju saslušano je šest izvještaja. Ukupno je bilo održano 61 izlaganje i 34 prezentacija postera u odjeljcima.

Na temelju rezultata Seminara odlučeno je nastaviti razgovor o mogućnostima bilateralne korisne suradnje u Republici Hrvatskoj, u Dubrovniku 2020. godine.