Sjedinjene Američke Države (SAD)

STIPENDIJE
Bilateralne stipendije - Fulbrightov program

Fulbrightov program provodi se u suradnji s Veleposlanstvom Sjedinjenih Američkih Država u Zagrebu i Agencijom za mobilnost i programe Europske unije. Stipendije se dodjeljuju u preddoktorskoj i postdoktorskoj kategoriji za studijske boravke u SAD-u te u kategoriji "Hubert H. Humphrey" za stručno-znanstveni boravak u SAD-u. Natječaj se objavljuje svake godine krajem veljače i otvoren je do kraja travnja.

Od ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju hrvatskim državljanima dostupan je Program Fulbright-Schuman za stipendiranje državljana Europske unije. Program Fulbright-Schuman administrira Povjerenstvo za obrazovnu razmjenu između Sjedinjenih Američkih Država i Kraljevine Belgije, a zajednički financiraju Vlada SAD-a i Uprava za obrazovanje i kulturu Europske komisije. Informacije se nalaze na sljedećoj adresi.ZNANSTVENA SURADNJA

Suradnja na bilateralnim znanstvenoistraživačkim projektima uspostavlja se tako što američki znanstvenik preko svoje ustanove prijavi prijedlog projekta nadležnoj agenciji u SAD-u (npr. National Science Foundation, National Institutes of Health) i uključi hrvatskog znanstvenika kao suradnika na projektu. Slijedi evaluacija u SAD-u te ako je ishod pozitivan i projektu se dodijele sredstva s američke strane, hrvatski znanstvenik može preko svoje ustanove zatražiti sufinanciranje od MZO-a.

Bilateralna obrazovna i znanstvena suradnja sa Sjedinjenim Američkim Državama ostvaruje se na temelju sljedećih međunarodnopravnih akata: